Jakie są rodzaje Whisky
Podstawowy podział tego szlachetnego trunku zaczyna się od whisky słodowej (Single Malt), destylowana w jednej destylarni i wytwarzana w całości na bazie ze słodowanego jęczmienia. Do produkcji whisky słodowej wykorzystuje się słód jęczmienny, wodę i drożdże. Koneserzy trunku najbardziej cenią sobie właśnie whisky single Malt.
Następną w kolejności jest słodowa mieszana (Blended Malt) czyli mieszanka różnych maltów (whisky słodowych) pochodzących z różnych gorzelni oraz z różnych regionów.
Whisky mieszana (blended) czyli kolejna w hierarchii powstaje w wyniku zmieszania różnego rodzaju whisky, zazwyczaj poprzez połączenie od kilku do kilkudziesięciu rodzajów whisky typu single malt z innymi rodzajami whisky zbożowych (np. żytniej, kukurydzianej).
Na koniec nie zapomnijmy o whisky typu Bourbon - produkowana z kukurydzy w przynajmniej z 51%. Po przedestylowaniu „dojrzewa” dwa lata w dębowych beczkach o osmalonych wewnątrz klepkach. Dzięki temu nabiera specyficznego smaku, aromatu i barwy.